Sıkça Sorulan Sorular

 

Bu çok sıklıkla hem ailelerden hem uzmanlardan duyduğum bir kaygı. Bu sayfadan daha önce de paylaştığımız gibi ADİS’in iletişim motivasyonunu artırdığını ve sözel iletişimi desteklediğini gösteren birçok araştırma var. Buna ek olarak şöyle bir açıklama da ekleyelim:

Fiziksel engeli olan ve bu yüzden tekerlekli sandalye kullanan birini düşünelim. Tekerlekli sandalye kişinin fiziksel engeline sebep olan şey değildir. Yani tekerlekli sandalye o kişiyi tembelleştiriyor, hareket engeli tekerlekli sandalye yüzünden pekişiyor diyemeyiz. Ancak tekerlekli sandalye o kişiye hareket imkanı/hareket erişimi sağlıyor. Aynı şey işitme cihazları için de geçerli. Yani işitme engeli olan birinin işitme engeli işitme cihazından dolayı pekişmiyor. İşitme cihazı o kişinin işitmesine imkan sağlıyor.

Bu ADİS için de geçerli. Kişinin sözel olarak etkili bir iletişime geçememesine engel olan ADİS değil. Aksine, ADİS kişiye daha önce erişemediği o etkili iletişim erişimini sağlıyor.

 

ADİS için herhangi bir ön koşul becerisi gerekliliği yoktur.Kimse iletişime geçmek için kimseye kendini ispatlamak zorunda değildir. Kişinin en doğal hakkı olan iletişim hakkına erişebilmek için masa başında 30 dk oturuyor olması, görsel tercih yapıyor vs olmadı gerekmez

Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemleri sadece yüksek teknoloji opsiyonlar ile sınırlı değildir. Sözel iletişim dışındaki her türlü iletişim metoduna verilen genel isim ADİS’tir; dolayısıyla tablet ve/veya bilgisayar dışında da kullanılabilecek çokça ADİS metodu vardır. Bu konuda deneyimli bir terapist ile çalıştığınızda değerlendirme sırasında çocuğunuzun tüm beceri ve ihtiyaçları belirlenir ve ona göre en uygun ADİS sistemi belirlenir. 
Ek olarak, ADİS için herhangi bir ön koşul yoktur ve buna tabletle ve/veya herhangi bir görselle ‘ilgilenmek’ de dahildir. ADİS değerlendirmesi sonrası yüksek teknoloji bir yol seçildiyse eğer kullanılacak olan ADİS çocuğun iletişim yolu olarak belirlenir. ADİS terapisi sırasında terapist ailelere ve diğer tüm iletişim partnerlerine çocuğun iletişim motivasyonunu artırmak için birçok yol gösterebilmeli ve dinamik bir şekilde terapi ve hedeflerine yenileyerek en doğru şekilde destek sağlayabilmelidir.

Hayır. ADİS kimi zaman sözel iletişime alternatif olarak sunulurken kimi zaman da sözel iletişimi desteklemek amacıyla sunulur. ADİS ve artikulasyon/ses çalışmaları birbirine ters metodlar değildir çünkü her iki metod farklı hedefler üzerine ilerler ve  beraber yürütülebilir. Artikulasyon/ses çalışmaları anlaşılırlığı ve oral motor becerileri desteklerken, ADİS iletişim becerilerini destekler.
Alternatif ve Destekleyici iletişim sistemleri sözel olarak iletişimde herhangi bir sebepten dolayı (nörolojik, fiziksel, duyusal, motor vs) zorluk yaşayan herkes tarafından kullanılabilir. Bunun için herhangi bir ön koşul becerisi, yaş sınırı ve/veya herhangi başka bir beklenti ve istek bulunmamaktadır. Çocuğunuz hiçbir şekilde sözel iletişime geçmiyor olabilir, bazı durumlarda sadece bazı kişilerle iletişime geçiyor olabilir ve/veya birkaç kelimesi olabilir ancak her durum ve her kişi ile iletişime geçmek için sınırlı bir sözel iletişim yolu olmayabilir. Çocuklar ihtiyaç ve isteklerini karşısındakine etkili bir şekilde ifade edemedikleri zaman buna tepki gösterebilirler ve bunlar yanlış bir şekilde ‘davranış problemi’ olarak adlandırılabilir Davranış, bir iletişim biçimidir. Eğer ki çocuğunuz (yaş/tanı/beceri farketmeksizin) sözel olarak iletişime geçmekte zorlanıyor ve bu onda duygusal ve/veya fiziksel bir tepkiye sebep oluyorsa muhakkak ADİS için bir terapist ile görüşmeniz önerilir.

Alternatif Eğitim Türkiye’de ADİS bilinci ve erişimini artırmayı amaçlayan bilgileri sunar. Katılımcılara herhangi bir uygulama yetkisi vermez. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

2024 // Tüm hakları saklıdır.